Банско преписва История славянобългарска в Деня на Паисий
Банско преписва История славянобългарска в Деня на Паисий / Снимка: Община Банско

Жители и гости на Банско се поклониха пред паметта на своя велик съгражданин Преподобни свети Паисий Хилендарски и дадоха начало на преписа на неговата „История славянобългарска”. Празничният ден започна с божествена света литургия в църквата „Света Троица”. Камбани огласиха града, а стотици жители и гости на града се събраха пред мемориала на Паисий. За живота и делото му разказа Светла Барякова, директор на Музеен комплекс-Банско.

"Посланията на Паисий, през призмата на времето, и днес са актуални. Те  са призив за ангажиране на всеки човек с най-парливите проблеми на ежедневието. Той ни завеща и друго - "Преписвайте тази историйца и платете, нека ви я препишат, които умеят да пишат, и пазете я – да не се погуби!“ И тя не само че не потъна в праха на манастирските библиотеки, а тръгна към безсмъртието по земята на поробеното ни Отечество. Така тя стигна и до нас, за да ни стряска, когато грешим, и да ни вдъхновява, когато е трудно! Да отстояваме националната си чест и достойнство и да градим!", каза в приветственото си слово кметът Георги Икономов.

Десетки деца и възрастни положиха цветя пред мемориала, а след това те се отправиха към Духовно-историческия център "Паисий Хилендарски", за да започнат препис на „История славянобългарска” в точното копие на килията му в Хилендарския манастир. След като преписа първия абзац, кметът Икономов не скри своето вълнение. Както е известно, първият препис на Историята в Банско е направен от неговия сродник иконом Костадин Чучулайн.

Деца от НУ „Св .Паисий Хилендарски” също се докоснаха до усещането да нижат безсмъртните думи на великия просветител.

Преписаната първа страница е покана към всички - граждани и гости, които искат да влязат в историята на „Историята” и поне за десет минути да останат сами със спомена за съществуването на един от най-свидните синове на България - банскалията Паисий, който се нарежда до най-великите умове на европейското Просвещение.