Андрей Новаков: Европа трябва да се отърси от чиновническото мислене
Андрей Новаков: Европа трябва да се отърси от чиновническото мислене / netinfo
Андрей Новаков: Европа трябва да се отърси от чиновническото мислене
80068
Андрей Новаков: Европа трябва да се отърси от чиновническото мислене
  • Андрей Новаков: Европа трябва да се отърси от чиновническото мислене

Евродепутатът от групата на ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков поиска да бъде намалена административната тежест при кандидатстване и управление на европейски проекти.
Той мотивира предложението си с това, че европейската политика на сближаване и проектите трябва да бъдат в услуга на бенефициентите.

"Излишната бюрокрация, дългите и сложни процедури, често пъти изкривяват първоначалния замисъл на европейските фондове и проекти. Случва, така че един бенефициент се проверява по няколко пъти, а това не е безплатен труд. Харчат се много време и ресурси, смятам, че самият контрол върху проекта трябва да бъде базиран на риска, особено там, където органите по управление се справят добре", каза в интервю за Дарик Андрей Новаков.

Статистиката сочи, че от 8 до 10 % от стойността на един проект отиват за управлението му. В случай, че процедурата бъде улеснена към инвестициите ще бъде насочен по-голям финансов ресурс.

"В момента в Европейския парламент тече дебат за опростяване на общата селскостопанска политика. Подех тази инициатива, фокусирана върху кохезионната политика, но за успешен край ще е нужен широк консенсус. Важно е това, което стига до хората,до общините, важни са крайните резултати, а не буквализмът", каза в ефира на Дарик Новаков.

Той поясни, че към момента е трудно да се прогнозира кога осезаемото намаляване на бюрокрацията ще бъде факт, поради спецификата на законодателството на европейско ниво, но подчерта, че трудности с допълнителна административна тежест има в редица държави-членки.

Според Новаков сложните процедури и многото документи в момента изкривяват и пазара. "Хората започват да прибягват все повече към компании, които да ги консултират, но често след това срещат трудности при защита на проекта, защото не са го писали самите те", обясни евродепутатът.

Той призoва младите хора да се информират за възможностите, които имат като граждани на ЕС, като подчерта, че освен информация в интернет, те могат да получат и в Областните информационни центрове в страната.

"Като член на ЕС, България има предимства от които да се възползва в периода до 2020 година. Набираме сериозна скорост по усвояване на европейски средства. Над 70% в момента е тяхната усвояемост", подчерта Новаков и добави, че за сравнение много от държавите в ЕС в първия програмен период са постигали едва 30-40%.