1098 седмокласници се “състезават” за 1508 места
1098 седмокласници се “състезават” за 1508 места / netinfo
1098 ученици от Пиринско ще се “състезават” за 1508 места в профилирани паралелки и професионални гимназии с прием след завършен 7-ми клас, съобщи за Дарик началникът на Регионалния инспекторат по образованието в Благоевград Огнян Соколов. Това сочат окончателните данни от резултатите на седмокласниците в областта на проведените четири кандидат-гимназиални изпити.

На теста по български език и литература се явиха 1245 ученици от подалите 1156 заявления. Успешно издържалите изпита са 1141. Двойките са 4, тройките – 45, четворките – 532, петиците – 506, отличните оценки са 58, като няма нито една пълна шестица, уточни Соколов.

Изпита по математика положиха 1141 седмокласници, от които успешно издържаха 1098. Слаби оценки са получили 43-ма, тройки – 384, четворки – 598, петици 111 и шестици – 5, като и по тази дисциплина няма нито една оценка 6.00. Броят на двойките по двата основни предмета не се дублират.

Единствената паралелка по музика с прием след 7-ми клас в региона – в Национална хуманитарна гимназия – Благоевград, със сигурност отпада за следващата учебна година, тъй като не можа да събере задължителния минимум от 18 ученика. На този изпит се явиха едва 17 ученици, един от които автоматично е отпаднал поради получена двойка на изпита по български език и литература, каза още Огнян Соколов. 34-ма се явиха на изпита по изобразително изкуство, толкова е и броят на издържалите го.

Въпреки че резултатите по български език и математика тази година са значително по-добри от предходните кампании, се очертава да се закрият повече паралелки след 7-ми клас, като причините са най-вече демографски, коментира Соколов.

Анализът сочи, че най-малко 15 паралелки в областта ще бъдат закрити, защото местата за седмокласници са с 410 повече от кандидатите за тях. Първото класиране ще бъде на 11 юли. Още тогава ще отпаднат паралелките, които не успеят да съберат необходимия брой ученици, заяви Соколов.

Той посъветва седмокласниците да посочат в заявленията си за участие в класиранията най-малко 5 учебни предмета по избор в низходящ ред, за да избегнат попадане в несъществуваща вече паралелка. Списъците с резултатите от изпитите ще бъдат окачени още този следобед във всички училища гнезда.

Учениците, които са решили да кандидатстват в училища извън Благоевградска област, трябва да се снабдят със служебна бележка с посочени в нея оценки от Регионалния инспекторат по образованието.

С подаденото заявление за първи етап на класиране, ако даден ученик не се класира по желания предмет, не се запише в определеното училище или по някаква причина се откаже или изпусне сроковете, автоматично участва във второто класиране. Допълнителна молба се подава едва за участие в третия етап на класиране, без да се пренареждат желанията, обясни Огнян Соколов.