10 000 евро възстановиха на Сандански за проект за побратимяване
10 000 евро възстановиха на Сандански за проект за побратимяване / netinfo
10 000 евро бяха възстановени по сметката на общинаския бюджет на Сандански от Брюксел във връзка с направените разходи по проекта "Изграждане на капацитет - ключов фактор за успешното побратимяване" подготвен от екипа на отдел "Проекти и европейска интеграция" в Общинска администрация - Санданаски в партньорство с ирландските си колеги от Съвета на Окръг Мийт, с който общината е побратимена.

В рамките на проекта се проведоха четири обучителни семинара за представители на шест местни власти от Благоевградска обласкт по долнотот течение на река Струма - общините Благоевград, Симитли, Кресна , Струмяни, Сандански и Петрич, за представители на сдружения на общини и областна администрация Благоевград.

В два от семинарите се включиха и официални ирландски делегации от съвета на Окръг Мийт, които споделиха богатият си опит от 35 години, като местна власт на Европейския съюз.

Общата сума на проекта възлизаше на 66 хиляди 982 евро, като участието на община Сандански бе в размер на 40 %,т.е. 27 хил.596 ,60 евро.

Възстановяването на част от сумата след направеният и приет отчет е недвусмислено доказателство от Брюксел, че ОбА разполага с капацитет и може да управлява проекти директно от ЕК. "Това е знак, че работим в правилната посока, и че подадените в ЕК в бъдеще проекти ще им бъде оказано доверие", каза зам.кметът по стопанската част в община Сандански Младен Тимчев.

Изграждането на капацитет в общинските власти в рамките на този проект има особено важно значение и за Европейската комисия, в тези първи години на пълноправно членство на нашата страна в Евпропейския съюз, защото проекти с участието на български местни власти ще бъдат приоритетно подкрепяни.

Затова натрупаните знания в хода на проекта и неговите четири обучителни семинара: "Теория и практика на побратимяването", Как да напишем добро предложение за финансиране на дейности по побратимяването", " Обмяна на знания и добри практики за побратимяване"" и "семинарът на тема "Подкрепа на Европейския съюз за побратимяването" ще бъдат приложеани на пракатика в мерки за побратимяване между градовете на новата европейска програма "граждани на Европа" 2007-2013 година, за да може основната идея на побратимяването между градовете в обединена Европа да се познаваме и разбираме един друг по-добре да бъде реализирана на практика.