/ iStock/Getty Images
Ароматната билка, препоръчвана при простуда, белодробни проблеми и други, се търси от купувачи от цялата страна особено в условията на пандемия
Реколтата от мурсалски чай в района на Триград е по-оскъдна през тази година заради неблагоприятни метеорологични условия, съобщиха собственици на плантации с култивиран чай.

Ароматната билка, препоръчвана при простуда, белодробни проблеми и други, се търси от купувачи от цялата страна особено в условията на пандемия.

Новата реколта от Родопите представена на фермерски пазар в Смолян

Намалението на добивите от мурсалски чай е до 40-50 процента заради последици от градушки, дъждове, мана през това лято, уточняват от кметството. Плантациите от култивиран чай край Триград надхвърлят 100 дка, като растението се отглежда при същите климатични условия и надморска височина като естествените находища.

Лехи с целебния чай растат и в почти всяка градина в Триград. Традиционните клиенти и познавачи на мурсалския чай се запасяват с него обикновено в навечерието на очаквани грипни периоди, тъй като е изпитано средство за укрепване на имунитета, твърдят собственици на плантации.

Заради насажденията с мурсалската билка, мед от Триград също е особено търсен. Пчелният продукт с гаранция, че е от региона на чая на надморска височина над 1600 м, се търгува около 15 лв. за опаковка от 800 г.
БТА