/ Istock
Всяка пета чуждестранна инвестиция в Сърбия е в областта на мобилността
През миналата седмица бе направена първа копка на нов завод на германската компания PWO Group, която произвежда части и оборудване за автомобили и в който ще бъдат инвестирани 89 млн. евро.

Край Чачак германският инвеститор ще произвежда части, инструменти, възли и компоненти за автомобилната индустрия. В завода трябва да работят повече от 500 души.

Изпълнителният директор на PWO Group Карл Лазарини казва, че Сърбия се е превърнала в "магнит за много компании в международната автомобилна индустрия".

„Всяка пета чуждестранна инвестиция в Сърбия е в областта на мобилността. Сърбия е победител в реорганизацията на производството в областта на мобилността в Европа, особено когато става въпрос за електрически автомобили. Сърбия е една от първите три страни с относително най-висок ръст на износа на компоненти за електрически автомобили”, казва Лазарини.

Мениджърът допълва, че Германия е най-големият купувач на сръбски експортни продукти и услуги, тъй като 13,7% от общия износ от Сърбия отива за Германия, като в същото време Германия е най-големият доставчик на Сърбия, както и че търговският баланс между двете страни е почти равен.

„PWO планира да създаде повече от 500 привлекателни и добре платени работни места, които ще помогнат за изграждането на бъдещето на зелената мобилност”, заявява Лазарини. Той също така посочва, че компанията планира партньорство с местни образователни институции, за да осигури сътрудничество в научните изследвания, но също така и по-голямо сътрудничество с местни доставчици.

За осъществяване на проекта държавата е отпуснала 17 млн. евро субсидии за служители на непълно работно време.

Александър Вучич, президент на страната, бе на церемонията за полагане на първа копка на новия завод. Вучич посочи, че 5 от 15-те компании, които са най-големите износители от Сърбия, идват от Германия.

„В Сърбия 82 000 души работят в германски компании. Стокообменът и обменът на услуги тази година ще достигнат почти 12 милиарда евро. Германия е номер едно, когато става дума за сътрудничество на Сърбия с която и да е страна по света”, отбеляза Вучич.

Президентът подкани PWO да построи още един завод в Сърбия до 2027 г., защото тогава Сърбия трябва да спре да дава държавна помощ на инвеститорите, поради споразумението с ЕС.

Над 60 чуждестранни инвеститори са допринесли с повече от 1,7 милиарда евро за индустрията в страната, подпомагайки създаването на повече от 27 000 работни места, според Търговско-промишлената камара на Сърбия.

Сред водещите чужди инвеститори в автомобилната промишленост са Италия (Fiat, Proma-MA, Magneti Marelli, Sigit), Франция (Michelin, Le Belier), Германия (Robert Bosch, Leoni, Draxlmaier), САЩ, (Cooper, Johnson Controls), Южна Корея (Yura) и др.

Днес повече от 95 000 души работят в автомобилната индустрия. Секторът генерира почти 5 милиарда евро оборот през 2021 г. според официални данни.
 
ekapija.com