Sony увеличава производството на литиево-йонни батерии
Sony увеличава производството на литиево-йонни батерии / снимка: БГНЕС

Sony Corporation („Сони Корпорейшън”) обяви, че ще инвестира близо 40 млрд. йени в производството на литиево-йонни батерии. Това е първата стъпка, която Sony предприема по отношение на това производство като част от усилията си да засили ядрото в своя бизнес за компоненти и полупроводници през следващите три години, съобщават от компанията.

Средствата ще се инвестират в нови мощности, както и в подобряване на съществуващите линии в два технологични центъра на компанията в Япония, където се произвеждат такива батерии. След като Sony увеличи производството и в Китай и Сингапур до пазара ще достигат 74 млн. литиево-йонни батерии на Sony до 2010 година, като сега общото производство възлиза на 41 млн. броя.

Литиево-йонните батерии, представени на пазара за първи път от японския конгломерат, през 1992 година, съчетават голям капацитет с малък размер. Използват се за компютри, фотоапарати, мобилни телефони, конзоли за игри, в електрически приспособления, включително и в продукти в сферата на здравеопазването, като пазарът продължава да нараства, съобщават от Sony и допълват, че ще се възползват от всяка следваща възможност да увеличат производството с цел задоволяване на търсенето.