Шумът вече е опция при Prius
Шумът вече е опция при Prius / www.speed-press.com

Toyota е разработила специална система за озвучаване на агрегата на хибрида Prius. Дейно участие в проекта са взели и Yamaha и Denso. Цената на екстрата е около 120 евро, като за нашия пазар тя още не е обявена.

Шумът вече е опция при Prius

Нашествието на електрическите и хибридните автомобили във всекидневието е радост за еколозите, но безшумните им двигатели правят тези коли опасни за по-възрастните пешеходци с влошени слух и зрение. В някои страни дори започват да проучват възможностите за въвеждането на закони по темата, като нещата естествено започват от Япония. За да отговори и на това предизвикателство, Toyota вече предлага опцията „шум" за двигателя на хибрида си Prius.

Японският министър на транспорта дори още през януари предложи директиви за монтирането на озвучаващи системи в агрегатите на електромобилите.
Prius всъщност е вторият модел, сдобил се с подобно устройство след Nissan Leaf. Цената на екстрата е 12 600 йени, или близо 120 € без таксата за монтаж. Устройството можем да открием при дилърите на Toyota. Очаква се скоро да се появи и на българския пазар, като цената у нас все още не е обявена.

Агенция Speed-Press