САЩ преразглежда плановете си за нов полет до Луната
САЩ преразглежда плановете си за нов полет до Луната / www.sxc.hu

Американският план да върне астронавтите си на Луната до 2020 г. няма да бъде възможен без голямо увеличение на бюджета на НАСА, който оставя единствено Международната космическа станция като изпълнима цел за космическата програма на страната, предаде Ройтерс.

Комисията, натоварена с оценката на напредъка на НАСА по създаването на система за космически транспорт, представи заключенията си пред Белия дом, според които човешка мисия до Марс в настоящия момент може да се окаже много рискована. Разработването на нови космически кораби, които да заместят старите совалки и по-големи ракети за достъп до Луната, изисква допълнително около 3 милиарда долара годишно, заяви ръководителят на комисията и бивш управител на самолетостроителния гигант "Локхийд Мартин" Норман Аугустин, цитиран от БГНЕС.

НАСА изразходва около половината от годишния си бюджет от 18 милиарда долара за космически полети с човешко участие, за управление на совалки, изграждането и управлението на космически станции и разработването на нови транспортни средства в програма, известна под името "Съзвездие". Комисията съобщи, че новата изследователска инициатива на САЩ за връщане на астронавти на Луната до 2020 г. е обречена, защото 10-годишният бюджет от 108 милиарда долара е бил съкратен с около 30 милиарда. "Не можем да изпълняваме програмата при този бюджет", заяви един от представителите на комисията и бивш астронавт Сали Райд.