Ричард Брансън планира да създаде свръхзвуков пътнически самолет
Ричард Брансън планира да създаде свръхзвуков пътнически самолет / Guliver/Getty Images

Британският милиардер Ричард Брансън обяви плановете си за създаването на нов свръхзвуков пътнически авиолайнер, който ще осъществи полети над Атлантическия океан през 2023 година, пише в. "Гардиън", цитиран от ТАСС.

Това ще стане точно 20 години, след като легендарните френско-британски свръхзвукови "Конкорд" прекратиха дейността си.

Върджин галактик представи космическия си кораб "Юнити" (ВИДЕО)

Проектът ще бъде осъществен от подразделението "Върджин галактик", включено в бизнес империята на Брансън. Свръхзвуковият самолет ще бъде разработен съвместно с американската компания "Бун", собственост на бившия мениджър на "Амазон" Блейк Шол. Прототипът на самолета вече е изготвен и се съхранява в хангар в американския град Денвър в щата Колорадо.

"Ние ще бъдем много щастливи, ако сключим договор с "Бун" за първите 10 самолета", заяви Брансън. "Спейсшип къмпани", подразделение на "Върджин галактик", ще се занимава с разработката и производството на самолета, а също така ще се грижи за техническата поддръжка на изпитателните полети, които ще се проведат в Южна Калифорния.

Ричард Брансън започва да строи нов космически кораб за туристи

По мнението на Брансън и Шол, използването на съвременните технологии и на леки материали ще направят бъдещите свръхзвукови лайнери по-икономични от предшествениците си. Според разчетите на инициаторите на проекта двупосочен билет между Америка и Европа ще струва 5000 долара с новия авиолайнер, което ще е добра цена за заможните пътници и бизнесмените.

Източник: БТА