Пакистан забрани sms-и с неприлични думи
Пакистан забрани sms-и с неприлични думи / снимка: sxc.hu

Хората, пишещи sms-и в Пакистан, вече ще трябва да внимават какъв език използват, предаде Асошиейтед прес.

Телекомуникационните власти в страната изпратиха нареждане до мобилните компании да спират текстови съобщения, съдържащи "сквернословия", каза говорителят на компанията "Теленор Пакистан" Андужм Нида Рахман. Властите са изпратили също списък с над 1500 думи на английски и урду, които трябва да бъдат блокирани.

Нареждането е част от усилията на регулатора да спре спам-съобщения. Много от думите, които ще бъдат забранени, са със сексуално значение иили са ругатни, посочва БТА.. Включени са също относително безобидни думи като "гадняр" и "идиот".

Причините за забрана на някои думи като "Исус Христос", "фарове" и "тампон", не са съвсем ясни и пораждат въпроси за религиозната толерантност.

В писмото се отбелязва, че нареждането е легитимно и се основава на закон от 1996 г., забраняващ да се изпраща информация чрез телекомуникационната система, която е "фалшива, изфабрикувана, неприлична и сквернословна". Посочва се също, че свободното слово може да бъде ограничено в името на възхвалата на исляма.