Откриха нова технология за корекция на ДНК-то в увредени части на тялото
Откриха нова технология за корекция на ДНК-то в увредени части на тялото / Thinkstock/Getty Images

Нова технология за нанасяне на корекции върху гените беше употребена за възвръщане на частична слепота у мишките. По този начин бе открит пътят към революционно лечение чрез изменение на ДНК-то в увредени части на тялото.

От какво зависи как остаряваме?

„Пигментозата на ретината (RP) е генетично заболяване, което причинява слепота - тя засяга около един на всеки 4000 души в Обединеното кралство. В това проучване, използвахме бактериален протеин, за да намалим и поправим дефектната ДНК в плъх, страдащ именно от пигментен ретинит..", коментира за сп. "Нейчър" ръководителят на научния екип проф. Хуан Карлос Изписуа Белмонт от „Салк инститюд" в Калифорния. Той изрази пред медията вълнението и надеждата си, че откритието му ще има широка гама от приложения в медицината.

За първи път учените успяват толкова точно да модифицират ДНК-то на неделими клетки, каквито изграждат повечето органи и тъкани на възрастните хора. Такива са не само очите, но и мозъка, панкреаса, сърцето, черния дроб и множество други органи.

Нов репродуктивен метод подмладява яйцеклетките

Досега пионера в генно-модифициращите технологии, познат като Crispr-Cas9 беше използван за ефективното разделяне на клетки като тези в кожата и червата. Умението да „отрязваш и да копираш" ДНК-то на неделими клетки обаче би могло да разкрие още по-голямо изобилие от възможности в базовите изследвания и медицината.

Клиничните изследвания обаче са много далеч, тъй като за момента все още рискът е голям и Криспр протеините могат да увредят друга част от ДНК-то, така че да нанесат трудно обратими вреди.