Откриха как да блокират дроновете
Откриха как да блокират дроновете / снимка: Thinkstock/Getty Images

Ново устройство, което засича и блокира дронове, е в състояние да държи безпилотните апарати далече от места, където присъствието им не е желано. Това може да са правителствени имоти, летища или дори задният двор на къщата ни, пише Live Science.

Новата отбранителна система - AUDS, е разработена от три британски компании. Тя включва радарен компонент, технология за проследяване и малко устройство, което не допуска приближаването на дроновете.

Вместо да "стопява" самоуправляващите се летателни машини във въздуха като лазерната система на Boeing, AUDS обстрелва роботизираните самолети с нещо, което не ги разрушава - радиовълни. Операторите на дронове обикновено си служат с радиосигнали за комуникация и управление. AUDS използва комуникационната система на безпилотните апарати срещу самите тях. Устройството изпраща сигнали, които пречат на сигналите, изпращани дистанционно към летателната машина.

Когато дронът улови сигналите на AUDS, спира на едно място, тъй като няма информация накъде да лети. Противодронната система е в състояние да ги държи във въздуха на разстояние, докато батерията им се изтощи и паднат на земята.

AUDS засича дрон на 8 километра и използва софтуер за видео- и термични изображения, за да наблюдава летателната машина, пише Фокус. Заглушаващата технология не пречи на сигналите на комерсиалните или военните самолети, тъй като те използват криптирани сигнали. Има данни, че новата система се тества във Великобритания, САЩ и Франция, но все още не е ясно кога ще бъде достъпна за широка употреба.