Новите карти на nVidia и ATI консумират 200 вата
Новите карти на nVidia и ATI консумират 200 вата / netinfo

Напоследък се наблюдава тенденция към намаляване на консумацията на енергия на повечето части в компютъра. За пример може да служи новите методи за изработване на процесори, които харчат по-малко ток.

Не така седят нещата при графичните карти. В желанието си да направя все по-бързи и по-мощни графични процесори, които да задоволят и най-претенциозните потребители, компаниите произвеждат устройства, които консумират много енергия.

Най-новите и мощни графични процесори на двата лидера на пазара - nVidia и ATI, вече консумират над 100 вата, когато са натоварени на максимум. Вместо да се стремят да намалят тези числа компаниите обещават все по-нови и по-мощни видеокарти.

Според специалисти скоро ще се появят видео карти, които ще консумират над 200 вата на час. Сайтът "PC Watch" коментира, че новите карти на nVidia - G80 ще "изяжда" по 175 вата, а конкурента ATI и неговия R600 ще се нуждае от над 200 вата, за да възпроизведе идеалната картина.

Компаниите работят по въпроса като мислят различни алтернативи. Една от тях е видео картата да се захранва със самостоятелно. Това би дало голяма свобода на производителите - ще могат да наблегнат на скоростта и производителността на графичните процесори, но това може да излезе прескъпо на най-заклетите геймъри и хората, които работят с 3D обекти и графика.

www.kaldata.com