НАСА предлага $5000 на месец да лежиш по гръб в Хюстън
НАСА предлага $5000 на месец да лежиш по гръб в Хюстън / Gulliver/Getty Images
НАСА предлага $5000 на месец да лежиш по гръб в Хюстън
66635
НАСА предлага $5000 на месец да лежиш по гръб в Хюстън
  • НАСА предлага $5000 на месец да лежиш по гръб в Хюстън

НАСА предлага перфектната работа за мързеливци – американската космическа агенция предлага по 5000 долара (7000 лева) месечна заплата на доброволци, които приемат да лежат неподвижни в продължение на три месеца. Програмата, която изучава ефектите на безтегловността върху човешкото тяло, предвижда участниците да прекарват по 16 часа на светло и по 8 часа на тъмно. През повечето време трябва да лежат по гръб като краката им са поставени на малко по-голяма височина от главата. Проучванията се провеждат на космодрума „Джонсън” в Хюстън.

Проучването е продължителна програма, която НАСА разработва вече почти три десетилетия. Участниците в космическите тестове нямат право изобщо да стават от леглото освен за конкретни серии от тестове. Положителната страна е, че имат право да бъдат посещавани от приятели и роднини. Все пак всичко, от което се нуждаят, им се предоставя в легнало или полулегнало положение – включително хранене, отделяне на течности и къпане. Учените ги снабдяват с необходимото количество храна, което да задържи постоянна телесната им маса.

Учените правят периодични изследвания, които включват костни показатели, кръвообръщение, имунна система и метаболизъм. В края на тестовия период се прилага двуседмична "рехабилитация", в която участниците постепенно започват да се движат, така че тялото им да се върне в готовност за нормален живот.

Астронавтът Майк Хопкинс обяснява целта на изследването така:

"Един от проблемите по време на дълги престои в космоса е мускулната атрофия и отслабването на костите. Физическите упражнения са много важни по време на полетите ни. Там имаме специални уреди, които имитират гравитацията и с тях правим упражнения като клякане и вдигане на тежести, които се фокусират върху основните мускули. Това се противопоставя на ефекта от бездействието".

Тестовете са валидни за всякакви космически полети – било то в орбита, до Луната или дори предлаганата програма за пътуване до Марс, която е предвидена за 2022 година. Пътуването до Червената планета ще отнеме 7 месеца, а пътят ще бъде еднопосочен – тоест, космонавтите ще пътуват заедно с космическата база, която ще построят на място. Откакто беше анонсиран проектът "Марс едно" преди 4 месеца, почти 170 000 желаещи са кандидатствали да участват в космическата колонизация. Сред тях е и първата жена, летяла в Космоса – 76-годишната рускиня Валентина Терешкова.

Желаещите да участват в проучванията на НАСА могат да се запишат тук

За проекта „Марс едно“ желаещите могат кандидатстват тук