НАСА изстреля космическия кораб Орион (СНИМКИ)
НАСА изстреля космическия кораб Орион (СНИМКИ) / снимки: БГНЕС

Новият американски космически кораб за многократно използване "Орион" днес беше изстрелян успешно от космодрума Кейп Канаверал във Флорида, за да извърши първия си изпитателен полет, съобщиха световните информационни агенции, като се позоваха на информация от НАСА.

От НАСА предвиждат "Орион", построен от компанията "Локхийд-Мартин", да стане основен многоцелеви пилотиран кораб за по-нататъшно усвояване на космоса, включително за доставяне на екипажи на астероиди и на Марс.

Стартът на "Орион" беше планиран за 12.05 ч. по Гринуич на 4 декември, но бе отлаган няколко пъти. Първото бе заради това, че кораб е преминал в опасна близост до зоната за изстрелване. Ново отлагане се наложи заради силни ветрове на космодрума, а третото бе по технически причини - заради дефект в дюзата в първата степен на ракетата, която не изпълни зададената й команда само три минути и 9 секунди преди изстрелването. В крайна сметка бе решено той да се състои на 5 декември в 12.05 часа по Гринуич. За извеждането на кораба на орбита беше използвана тежка ракета-носител "Делта-4".

НАСА изстреля космическия кораб "Орион" (СНИМКИ)
netinfo

Целта на първото изпитание, което преминава в автоматичен режим без екипаж, е да покаже, че корабът няма да пострада при навлизането си в плътните слоеве на атмосферата по време на връщането си на Земята.

"Орион", който е оборудван с около 1200 датчици, трябва да направи две обиколки на Земята, отдалечавайки се от нея на разстояние 5800 км. При връщането си космическият апарат ще навлезе в плътните слоеве на атмосферата със скорост близо 32 000 км/ч, а температурата на повърхността му ще достигне 2200 градуса Целзий.

При доближаването на земната повърхност ще се отворят 11 парашута, които ще намалят скоростта на "Орион" до 32 км/ч. Космическият апарат трябва да се приводни в Тихия океан, на 960 км югозападно от Сан Диего в Калифорния, където ще го чака кораб на американските ВМС, 4 часа и половина след старта. "Орион" е с тегло 23 тона и по външния си вид напомня корабите "Мъркюри" и "Аполо", които бяха използвани през 60-те и 70-те години на миналия век, макар че размерите му са малко по-големи от техните. На борда му могат да пътуват шестима астронавти.

Второ изпитателно изстрелване на апарата в космоса е планирано след 4 години. Очаква се през 2021 г. астронавти да се качат на борда на "Орион" и да се отправят към Червената планета.

Източник: БТА