Меркурий е втората планета в Слънчевата система с тектонична активност
Меркурий е втората планета в Слънчевата система с тектонична активност / ThinkStock/Getty Images

Геофизици от мисията "Месинджър" откриха тектонична активност на Меркурий, най-вътрешната планета от Слънчевата система, съобщи Лента.

Многобройните гънки и разломи на Меркурий категорично говорят за тектонична активност на Меркурий. Причината е същата като на Земята - постепенно охлаждане на небесното тяло, в резултат на което кората се свива.

Меркурий може да изчезне след сблъсък с Венера или Слънцето

Наличието на тектонична активност на Меркурий съответства с наличието на магнитно поле там. То по всяка вероятност досега не е изчезнало заради гигантското в сравнение с размерна планетата вътрешно изстиващо ядро. Специалистите са стигнали до този извод, анализирайки данни от последната година и половина на мисията "Месинджър".

В средата на 70-те години на миналия век необичайни форми на релефа - продължаващи стотици километри разломи, забеляза и станцията "Маринър 10". Още тогава възникна хипотеза за тектонична активност на Меркурий. Данните от "Месинджър" позволиха тя да бъде потвърдена.

Магнитното поле на Меркурий се е задействало преди 4 млрд. години

Меркурий е 20 пъти по-малък и лек от Земята, а средната му плътност е като земната. Той се отличава от другите планети в Слънчевата система с голямото си метално ядро - то заема 85 процента от радиуса му. За сравнение ядрото на Земята е само половината от радиуса й.

Космическият апарат "Месинджър" беше изстрелян през 2004 г., а на орбита около Меркурий застана през март 2011 г. Той прекрати дейността си през април 2015 г.

Източник: БТА