Магнитното поле на Меркурий се е задействало преди 4 млрд. години
Магнитното поле на Меркурий се е задействало преди 4 млрд. години / Thinkstock/Getty Images

Анализ на данни от вече "покойната" сонда "Месинджър" на НАСА показва, че магнитното поле на Меркурий се е включило преди около 4 милиарда години, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. "Сайънс".

Сондата "Месинджър" прекара четири години в орбита около Меркурий, преди горивото й да се изчерпа и да се разбие на повърхността на планетата на 30 април тази година. В месеците преди сблъсъка "Месинджър" направи няколко близки прелитания над повърхността на Меркурий, предавайки на Земята безпрецедентни изображения и данни за най-малката и най-близката до Слънцето планета в Слънчевата система.

В хода на някои от тези ниски прелитания "Месинджър" откри следи от магнетизация в древна част от планетната кора - издайнически отпечатъци за глобално магнитно поле.

Някога магнитното поле на Меркурий вероятно е било 100 пъти по-силно, отколкото е сега, смята Катрин Джонсън, ръководител на изследователския екип от университета на Британска Колумбия, Канада.

Необходими са обаче повече данни и анализи, за да се определи дали магнитното поле на Меркурий е функционирало непрекъснато през изминалите около 4 милиарда години, или в определен момент се е изключило, след което се е задействало отново.

Подобно на Земята, магнитното поле на Меркурий произтича от т.нар. динамо - движението на електрически проводимо разтопено желязо дълбоко в ядрото на планетата.

С диаметър от едва 4879 километра ядрото на Меркурий отдавна трябва да се е охладило и втвърдило, според компютърните модели. Как малката планета е продължила да поддържа процеса остава загадка.

Откритието ще помогне на учените да разберат в по-големи детайли историята на Меркурий, както и да добият по-ясна представа как планети извън Слънчевата система могат да формират и поддържат защитни магнитни полета.

Източник: БТА