И на сатурновата луна Диона има океан
И на сатурновата луна Диона има океан / БГНЕС

Гравитационни данни, събрани от космическият апарат "Касини", насочват, че сатурновата луна Диона вероятно има океан под повърхността, съобщи ЮПИ. Според астрономи от белгийската Кралска обсерватория, ледената повърхност на Диона лежи върху океан, който е на дълбочина 100 км.

НАСА показа луните на Сатурн - Мимас и Диона

Океанът на Диона вероятно е съществувал, откакто спътникът се е образувал - доста време, за да има възможност за поява на живот. Заради дълбочината океанът не е достъпен за изследване, но специалистите се надяват от него да изригват струи на полюсите, както е на другите сатурнови луни Титан и Енцелад, които също имат водни басейни под повърхността.

Нови снимки на „Касини" разкриха още от малка сатурнова луна

"От първостепенна важност е контактът между океана и скалното ядро - каза Атило Риволдини от екипа. - Подобни взаимодействия осигуряват ключови хранителни съставки и източник на енергия, които са от първостепенна важност за появата на живот".

Откриха нова луна около Сатурн, стават 60

Макар и сензорите на "Касини" да не са достатъчно чувствителни да го измерят, според астрономите Диона вероятно осцилира като Енцелад. Гравитационното взаимодействие между планетите и луните предизвиква редовно изместване на пропорциите в кората.

Освен Титан и Енцелад, океани имат Европа, Плутон и Церера.

Източник: БТА