Google помага на България с изграждането на София тех парк?
Google помага на България с изграждането на София тех парк? / снимка: DarikNews.bg, Христо Христов

Google ще помогне на България с изграждането на концепцията за „София тех парк”. Това е договорил президентът Росен Плевнелиев при работното си посещение в централата на световната компания, където тема на разговор е била и стратегията „България 2020”.

Плевнелиев се срещна и с българи, които работят в компанията Google. Те са близо 30-ина души и работят в различни отдели. Повечето от тях споделиха, че ако Google стъпят в България в София тех парк с удоволствие ще се върнат, за да вършат същата работа там.

Президентът Росен Плевнелиев посети централите и лабораториите на някои от най-големите американски ИТ-компании - Cisco Systems, Google Labs, HP, както и Изследователския парк на НАСА в Силициевата долина.

При посещението си в Сиатъл президентът Росен Плевнелиев представи идеята за София тех парк пред водещи компании в IT-сектора. На кръгла маса по информационни технологии на тема „Да създадеш иновационна екосистема” държавният глава разговаря с представители на Google, Microsoft, Facebook, Amazon и др.

София тех парк ще се изгражда на 4-ти километър в столицата, в близост до Площада на авиацията, на площ от 270 дка. За достъпа до технологичния парк ще бъдат изградени две нови улици и кръгово кръстовище. Паркът ще се реализира на два или три етапа. За първата фаза са отделени 100 млн. лева по ОП „Конкурентоспособост”. Предвижда се да се изградят три-четири сгради, като основната ще е за офиси на големи компании в IT-сектора. Ще бъдат поканени Google, Microsoft, Cisco и др.

Втората сграда ще е музей на науката и технологиите. Музеят ще е интерактивен, ще е подходящ и за деца, за които ще бъдат създадени специални образователни игри. Ще има и още една сграда, т.нар. инкубатор - място за стартиращи компании, в което те ще имат на разположение различни услуги за започване на бизнеса си. Идеята е в София тех парк да има много зелени площи. Ще има и голямо кафене, така че всички работещи в парка да са на едно място.

Предвижда се вторият етап на технологичния парк да се изгражда в новия програмен период 2014-2020 г. на новата ОП „Конкурентоспособност”. За тази фаза са заложени 200 млн. лева. Тогава ще се изграждат центрове за информационно комуникационни технологии. Ще бъдат поканени и учени от БАН, които конкретно се занимават с тези технологии. За управление на технологичния парк ще се създаде държавна компания, която ще е към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Тази компания ще е собственик на София тех парк.