Галактики джуджета хвърлят светлина върху еволюцията на Вселената
Галактики джуджета хвърлят светлина върху еволюцията на Вселената / Thinkstock/Getty Images

Учени са на мнение, че клас съседни галактики джуджета държат ключа към опознаване еволюцията на ранната Вселена, съобщи ЮПИ.

Ранната Вселена два пъти е била достатъчно гореща, за да йонизира материя.
Вторият път, известен като космическа рейонизация, дошъл след период на охлаждане, който позволил материя във Вселената да започне да се слива с облаци газ и прах, за да се формират първите звезди и галактики.

Какво ще се случи със Земята и Млечния път след 4 млрд. години?

Преди рейонизацията Вселената е била непрогледна - разпръснати протони и свободни електрони са поглъщали по-голямата част от светлината й. Когато Вселената отново се затоплила - явление, известно като рекомбинация, електрони и протони се свързали, за да образуват неутрални водородни атоми. Тогава светлината имала възможност да премине през по-прозрачната Вселена.

Космическата рейонизация е ключът към създаването на Вселената във вида, в който днес я познаваме, но учените не могат да потвърдят какво е задействало този процес.

Редица експерти смятат, че галактики джуджета са виновни за повторното затопляне и рейонизацията. За да тестват тази теория, астрономи фокусирали вниманието си върху галактики, които се отличават с достатъчно йонизираща радиация. Подобни галактики са открити през 2007 г.

Роскосмос показа каква ще е съдбата на Земята и галактиката ни

След като преценили, че те са подходящи за целите на изследването им, астрономите ползвали данни, събрани от телескопа на фондацията "Слоун" в Ню Мексико. Оказало се, че една от галактиките изхвърля значително количество йонизиращи фотони в междугалактичното пространство. Тя е кръстена JO925+1403, намира се на разстояние 3 милиарда светлинни години от Земята и се отличава с впечатляващите 8-процентни темпове на изхвърляне.

"Тази галактика изглежда е чудесен местен аналог на редица галактики джуджета, за които се смята, че са виновни за рейонизацията на ранната Вселена - заяви астрономът Трин Тюан от университета на Вирджиния. - Откритието е важно, защото ни предоставя подходящо място за тестване на явлението рейонизация в ранните етапи от съществуването на Вселената."

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".

Източник: БТА