Диафрагмата е еволюирала 50 милиона години по-рано
Диафрагмата е еволюирала 50 милиона години по-рано / ThinkStock/Getty Images

Ново изследване навежда на мисълта, че диафрагмата - мускул, срещащ се единствено у бозайниците, е еволюирала 50 милиона години по-рано, отколкото се смяташе досега, съобщи ЮПИ.

Пенисът е еволюирал само веднъж

Откритието идва след повторното изследване на физиологичните особености на изчезналото от лицето на планетата семейство животни Caseidae - подобни на бозайници влечуги, живели преди 250-300 милиона години. Учени по-рано смятаха, че Caseidae са имали лошо дишане, тъй като подвижността на ребрата им е била ограничена от твърди, трудно сгъващи се стави.

Предполагаше се, че става въпрос за подобни на крави пасящи животни. Повторният анализ на фосили от вида обаче разкри, че Caseidae прекарвали по-голямата част от времето си във вода.

Древни фосили доказват, че животът на Земята е по-стар от очакваното

"Структурата на костите им напълно ни изненада", заяви Кристен Шелтън от университета в Бон, Германия. „Те напомнят сюнгери при възрастните екземпляри. Изведнъж туловището с форма на буре и с къс врат намира своето обяснение. Подобните на гребла крайници са били използвани за плуване".

Откритието накарало учените да преразгледат начина, по който дишат Caseidae.

"Водните гръбначи са специалисти по изпълването на белите дробове с въздух", отбеляза Стивън Пери от екипа.

Учените за пореден път заключили, че ребрата на Caseidae са недостатъчни за мощно дишане. Единственото логично обяснение е свързано с наличие на диафрагма.

Учените стигнали до извода, че последният общ прародител на Caseidae и бозайниците е имал допринасяща за дишането диафрагма преди около 300 милиона години, т.е. 50 милиона години по-рано, отколкото се предполагаше досега. Директни доказателства за наличие на диафрагма вероятно никога няма да бъдат открити, така че учените ще трябва да увеличат познанията си за анатомичните особености на вида въз основа на фосилизирани кости.

Резултатите от изследването са публикувани в Annals of the New York Academy of Sciences.

Източник: БТА