Бактерия в океана образува облаци
Бактерия в океана образува облаци / Thinkstock/Getty Images

Организми, които са в изобилие в океаните, допринасят за поддържане на стабилността на земната атмосфера, показва ново изследване.

Учени от университета на Източна Англия и Орегонския университет установиха, че видове бактерии, кръстени Pelagibacterales, произвеждат значително количество диметил сулфид - газ, който е с важно значение за околната среда. Учените са на мнение, че молекулите диметил сулфид са като "ядра" кондензирани водни пари.

Откриха октопод, приличащ на призрак (СНИМКА)

"Тези видове бактерии са сред организмите, които са в най-голямо изобилие на Земята - заяви биологът Джонатан Тод от университета на Източна Англия. - Изследвахме ги на молекулярно генетично ниво, за да разберем как генерират производството на диметил сулфид, за който е известно, че стимулира образуването на облаци."

Разгадаха мистерията с подобно на чорап морско създание

Учените констатирали, че от диметилсулфониопропионат - метаболит, произведен от морския планктон, се формира диметил сулфид под въздействие на вездесъщата бактерия.

"Вълнуващо е, че Pelagibacterales генерират производство на диметил сулфид посредством неизвестен досега ензим - поясни Емили Фаулър от университета на Източна Англия. По думите това вероятно означава, че е подценяван микробният принос за производството на този газ."

Получените резултати могат да накарат климатолози да държат сметка за Pelagibacterales в предстоящите си климатични модели.

Източник: БТА