Американска компания разработва ракета носител за многократна употреба
Американска компания разработва ракета носител за многократна употреба / снимка: БГНЕС

Американската компания СпейсЕкс се опитва да разработи версия на своята ракета носител Фалкон девет за повторна употреба, предадоха Франс прес и ДПА.

Ако опитите се увенчаят с успех, това ще бъде световна премиера и ще намали значително цената на извеждането в орбита на спътници и космически кораби.

Новината съобщи президентът и генерален директор на СпейсЕкс Елон Мъск, бизнесмен от южноафрикански произход, натрупал богатството си, създавайки компанията за електронно разплащане и онлайн транзакции ПейПал.

Според плановете на инженерите на СпейсЕкс ракетата носител за многократна употреба ще има две степени. Първата ще каца на площадката за излитане малко след като се отдели от втората степен. Кацането ще се осъществява благодарение на ракетните двигатели, посочва БТА.

Втората степен, оборудвана с покритие за термична защита и с двигателна система, ще се връща в атмосферата, след като е извела в орбита сателит или космически кораб.

Мъск поясни, че инженерите на фирмата вече са направили компютърна симулация в тази насока и тя се оказала особено успешна. Ракетата носител ще може да се използва дори хиляда пъти, смята Мъск.

Сега цената на производството и на изстрелването на ракета носител Фалкон, която не може да бъде използвана повторно, е от около 50 милиона долара. Само горивото струва 200 000 долара.

Компанията СпейсЕкс през декември 2010 година стана първата частна фирма пратила в околоземна орбита капсула, която после се върна на Земята.

Фирмата е една от частните компании, която американското космическо управление НАСА подкрепя финансово в рамките на партньорство за изпращане на товари и астронавти до Международната космическа станция след излизането в пенсия на американските совалки.

Фирмата разполага с 1500 служители и е базирана в Калифорния. Тя е разработила кораба Дракон, който в идните месеци ще се опита да се скачи с МКС. Космическият "плавателен съд" ще бъде изстрелян от космодрума в Кейп канаверал във Флорида.