/ iStock/ Getty images/ Freepik
Личната грижа може да бъде много по-практична и екологична
В ежедневието на всеки човек има множество задачи, които трябва да извършва редовно. Сред тях е и личната грижа за здраве, външен вид, облекла и т.н. Правим всичко това всеки ден и то ни коства време и влияе на околната среда.
 
Затова компаниите в тази сфера работят за подобряване на своите продукти, които да бъдат още по-прецизни и ефективни и да допринасят за намаляването на вредните емисии в дългосрочен план. Тези проекти водят до разработката на множество иновации, включително за устройства и продукти, които обикновено не свързваме с модерните технологии.
 
По време на CES 2022 компанията P&G представи чрез виртуална пресконференция иновации в няколко ежедневни продукта. Те ще помогнат на хората да се грижат за външния си вид и да помогнат за устойчивото бъдеще. Ето и пет от новите разработки.
 
По-комфортно бръснене за мъже

д
P&G

Бръсненето е рутина за много мъже, но и предизвикателство. Кожата на лицето е много чувствителна и се нуждае от специални грижи. Затова Gillette представи новата самобръсначка GilletteLabs Bugatti Special Edition. Тя е първата в света със загряващи се ножчета. Самобръсначката предлага и нова ексфолираща лента, която почиства кожата преди ножчетата да преминат.
 
Дизайнът на самобръсначката е вдъхновен от Bugatti и разполага с четири сензора за топлина, които спомагат за равномерното загряване на петте ножчета. Процесът отнема по-малко от секунда и спомага за успокояването на кожата, като има две степени на затопляне според предпочитанията на всеки потребител.
 
Ножчетата са с FlexDisc технология за максимален и равномерен контакт с кожата. Самобръсначката има и вградена литиево-йонна батерия, която осигурява до шест бръснения с едно зареждане и е напълно водоустойчива. В комплекта има и докинг станция с магнитно зареждане и два контейнера за резервни ножчета.
 
За здрава усмивка
 
Четките за зъби също поумняват. Oral-B представи три серии интелигентни четки за зъби.

d
P&G

Първата е Oral-B Smart Series 4. Позицията на четките на кръглата глава е подобрена, както и разпределянето на пастата за зъби, за да се оптимизира поддържането на белите зъби. Четката има и вграден таймер, който улеснява следенето и поддържането на регулярно достатъчно време за миенето на зъби. Притежава сензор за натиск, като предупреждава, ако потребителят прилага твърде голям натиск върху зъбите си. Тя може да се свърже и с мобилно приложение, което дава съвети в реално време за подобряване на качеството на измиване на зъбите. Серията има и вградена литиево-йонна батерия, която издържа около две седмици, като предлага и сменяеми глави.
 
Другият модел – Smart Series 5, също предлага над 99% премахване на плаката спрямо механична четка и разполага със сензор за натиск, сменяеми глави и т.н. Освен това има и пет различни режима на чистене според личните цели и предпочитания.
 
Третата новост е Oral-B iO Series 10. Тази електрическа четка за зъби предлага технологията iO Sense и вграден дисплей. Освен това стойката за магнитно зареждане влиза в ролята на помощник за качествено миене на зъбите. Тя има шест диода, които се включват в реално време според позицията на четката, за да осигури професионално усещане и грижа за венците. Има и таймер и сензор за натиск, както и възможност за връзка с мобилно приложение за още повече детайли.
 
Космическите технологии на необичайно място
 
Космическите мисии са причина за създаване на множество технологии, които използваме в ежедневието си. Те понякога са на най-необичайни места. Например в перилните препарати. Една от иновациите е на Tide, като заедно с НАСА се разработват решения за качествено почистване с ограничени ресурси като тези на Международната космическа станция (МКС).

d
P&G

Тази година астронавтите на МКС ще използват разработката на Tide, а постепенно технологиите ще си проправят път и до потребителите на Земята. Разработката е част от стратегията Ambition 2030 на Tide за оптимизиране на процеса по изпиране на дрехи и намаляване на консумацията на ресурси, което ще се отрази положително на околната среда.
 
Така и ежедневните продукти за лична грижа стават все по-ефективни и ще помагат на хората да подобрят живота си. Първо директно с по-добрите резултати от работата на разработките, а след това и косвено – с подобрените резултати за устойчивост.