Жертвите на свещеници педофили в Белгия ще подават искове за обезщетение по интернет
Жертвите на свещеници педофили в Белгия ще подават искове за обезщетение по интернет / снимка: Reuters, архив

Жертвите на свещеници педофили в Белгия вече могат да подават искове за обезщетение по интернет чрез открит специално за тази цел сайт, съобщи вестник "Дерниер йор". Предвижданото обезщетение е до 25 000 евро, предава БТА.

Сайтът към Арбитражната комисия ще приема сигнали до края на октомври, а след това ще има половин година срок да се произнесе с решения по отделните случаи. До три месеца след произнасянето на решението Църквата следва да обезщети пострадалите. Предвижда се обезщетяване и на пострадали от действия на духовници, служили в религиозни организации с представителство в Белгия.

Според формуляра, който трябва да се попълни от жертвите на сексуално насилие, към момента на посегателството срещу тях те трябва да са били малолетни или непълнолетни. Жертвите трябва да дадат данни, по които да може да се установи кой точно свещеник е злоупотребил с тях, кога, къде и при какви обстоятелства това се е случило. Предвижда се компенсации да бъдат изплащани, независимо дали по-рано по конкретния случай е имало дело, завършило с осигуряването на обезщетение.

Преди по-малко от месец следствието в Белгия съобщи, че работи по версията, че местната Католическа църква е действала като престъпна организация, прикривала умишлено постъпките на свещеници педофили. По тази причина разследващи извършиха обиски в няколко епископии при операцията "Потир".

Скандалът с разкритията на стотици случаи на сексуално насилие над деца от свещеници избухна в Белгия преди две години, а независима комисия на църквата достигна до заключението, че педофили има в почти всяка епархия. От декември 2011 г. жертвите, чието обвинение е с отминала давност, могат да се обърнат към Арбитражния съд.

Междувременно за "дълбоко обновяване на Църквата" призова папа Бенедикт Шестнайсети в послание до участниците в симпозиум в Рим, организиран от Римокатолическата църква по темата за педофилията, съобщи Франс прес. Най-важно за християнската общност трябва да е утешаването на жертвите и то трябва да върви заедно с дълбоко обновление на Църквата на всички нива, заяви папата при откриването на срещата, чието предназначение е да се избегне повторение на скандалите с педофилията, разтърсили дълбоко Католическата църква в последните години.

Светият отец подкрепя и насърчава всички усилия, целящи да се отговори на постоянното предизвикателство за осигуряване на уязвимите деца и възрастни благотворна среда за техния човешки и духовен разцвет, отбеляза в посланието вторият човек във Ватикана - държавният секретар, кардинал Тарчизио Бертоне. Бенедикт Шестнайсети призовава участниците в конференцията да продължават да развиват голямо разнообразие от компетенции за популяризирането сред Църквата на устойчива култура на ефикасна превенция и подкрепа на жертвите, допълни той. Католическото духовенство трябва да съобщава в полицията за свещеници педофили, заяви на конференцията префектът на Конгрегацията по въпросите на вероучението кардинал Уилям Джоузеф Левада, цитиран от Ройтерс.

Извършилите посегателства духовници трябва да отговарят пред светската съдебна система, а не само пред каноническия закон. Църквата е длъжна да сътрудничи на изискванията на гражданското право при съобщаването за такива престъпления на съответните органи, каза Левада. Асоциация на жертвите обаче разкритикува конференцията, заявявайки, че тя е само една фасада, и настоя Ватиканът да предаде документацията за сексуалните посегателства на
Международния наказателен съд в Хага.

След години на обещания, срещи и празни извинения Ватиканът не може да направи най-простото, евтино и полезно за децата нещо - да направи обществено достояние десетилетия критите досиета за духовници, вършили сексуални посегателства, и за хората, които са допуснали това да се случва, заяви Жоел Кастеикс от организацията "Мрежа на оцелелите след посегателства от страна на свещеници" (SNAP). В четиридневния симпозиум в Рим под надслов "Към изцеление и обновление" участват около 200 души, сред които епископи, водачи на религиозни ордени, жертви на посегателства и психолози.