Жертвата на двамата ислямисти в Лондон е 25-годишен барабанчик
Жертвата на двамата ислямисти в Лондон е 25-годишен барабанчик / снимка: Reuters

Убитият при нападението на двама ислямистки екстремисти в Лондон е 25-годишният барабанчик Ли Ригби от Втори батальон на Кралския стрелкови полк, съобщи Би Би Си.

Двамата терористи бяха ранени от полицията по време на задържането им и се намират в болница под охрана. Ригби е бил женен, с двегодишен син. Името на жертвата бе обявено от британското министерство на отбраната.

"Барабанчик Ригби беше изключително популярен и духовит войник, добре познат, харесван и уважаван във Втори пехотен батальон. Той бе страстен фен на Манчестър Юнайтед през целия си живот", се казва в изявление на министерството на отбраната.

Командващият офицер на Ригби подполковник Джим Тейлър заяви: "Той беше опитен и талантлив барабанчик и картечар, истински воин, отличил се в службата си в Афганистан, Германия и Кипър." "Това беше безсмислено убийство на войник, който вярно е служил в армията, включително в Афганистан", заяви министърът на отбраната Филип Хамънд, цитиран от БТА.

Междувременно стана ясно, че британската полиция е арестувала мъж и жена по подозрение в съзаклятничество за убийство във връзка с бруталното съсичане на войника на улица в Улуич, Източен Лондон, предаде Ройтерс. Мъжът и жената са 29-годишни.

Шест къщи - пет в Лондон и имот в Линкълн, Централна Англия, са претърсени във връзка с кървавото деяние, извършено вчера от ислямски екстремисти, съобщиха детективи от Скотланд ярд. Двамата терористи бяха ранени от полицията по време на задържането им и се намират в болница под охрана.

Във Вашингтон президентът Барак Обама осъди "ужасяващото нападение" и заяви, че САЩ стоят твърдо до съюзника си срещу "насилническия екстремизъм и тероризъм".
"Не може да има абсолютно никакво оправдание за такива действия," изтъкна Обама в писмена декларация. Той каза, че се моли за семейството на жертвата и британския народ.