/ iStock
Най-малко 15 души са загинали и 7 са ранени
Най-малко 15 души са загинали и 7 – ранени в десетина кални потока, предизвикани от силните дъждове, започнали в началото на май в Гватемала, където от лошото време са пострадали над 500 000 жители. Това съобщи вчера гражданската отбрана, предаде Франс прес.

Списъкът на 15-те загинали включва жена и шестте й деца, както и трима непълнолетни братя от две села на аборигени, уточни Координационният център за ограничаване на природните бедствия.

Дъждовете и силните ветрове предизвикаха свлачища, наводнения и срутиха постройки в по-голямата част от тази латиноамериканска страна.

Координационният център посочи, че са пострадали 930 жилища, 8 училищни сгради, над 80 пътища и 7 моста, 3 от които са разрушени изцяло.

Най-силно засегнати са зоните с предимно туземно население, което е и най-уязвимо в случай на природни катастрофи. В бедност живеят над 60 на сто от 17-те милиона жители на страната.

През 2021 г. дъждове причиниха там смъртта на 35 души, трима изчезнаха безследно, седемнайсет бяха ранени, а пострадалите бяха общо към 1,5 милиона. Близо 12 000 души се наложи да бъдат евакуирани.

Дъждовният сезон, който трае от май до ноември, отнема всяка година живота на стотици хора в Латинска Америка, един от регионите, най-чувствителни към промените в климата.
БТА