бедност глад
бедност глад / iStock/Getty Images
Очаква се въздействието на войната върху цените на храните и енергията да увеличи броя на крайно бедните в света.
Около 71 млн. души са изправени пред абсолютния праг на бедност поради продължаващата война между Русия и Украйна, според Програмата на ООН за развитие (ПРООН).

Очаква се въздействието на войната върху цените на храните и енергията да увеличи броя на крайно бедните в света.

Според доклада на ПРООН за последиците от руско-украинската война приблизително 51 млн. души са попаднали под прага на бедността през първите три месеца на войната, която започна на 24 февруари.

Войната е увеличила броя на бедните в света с 9% и е довела до това, че дневният доход на около 20 млн. души е паднал под прага на бедността от 3,20 долара в страните с нисък и среден доход.

Междувременно пандемията COVID-19 доведе до това, че през миналата година до 163 милиона души паднаха под прага на бедността, като същевременно увеличи с 8,1 % броя на хората, работещи за 2,15 долара на ден, което е прагът на крайната бедност. Световната банка изчислява, че през тази година броят им ще нарасне със 75-95 милиона.

Също така се очаква инфлацията на хранителните продукти да засегне допълнително бедните, като същевременно се смята, че две трети от дохода на глава от населението ще се изразходва за разходи за храна в страните с по-ниски доходи, докато в развитите страни този показател се очаква да достигне една четвърт от дохода.

Световната банка заяви, че планира да намали съотношението на бедните до 3% до 2030 г. като трудно постижима цел въз основа на прогнозите отпреди пандемията, докато с пандемията от коронавирус целта е станала още по-трудно постижима.
По данни на ООН половината от хората с доходи под прага на крайна бедност в света живеят в Южна Азия.
Бедните в Африка на юг от Сахара съставляват една трета от бедните в света, докато броят на бедните в Близкия изток и Северна Африка се е увеличил повече от два пъти от 2015 г. насам./
БГНЕС