/ iStock/Getty Images
В Европа е имало 14-процентен спад на ражданията през януари 2021 г. в сравнение със същия месец на предходни години. Това вероятно се дължи на страховете, свързани с предизвиканата от ковид здравна криза по време на първата вълна от пандемията, казват учени, цитирани от Пи Ей мидия и ДПА.

Учени от Швейцария съобщиха, че страните с най-тежки локдауни в началото на 2020 г. и препълнени интензивни отделения имат най-голям спад в ражданията 9-10 месеца по-късно.

Екипът казва, че неговите открития, публикувани във в. "Хюман рипръдъкшън", може да доведат до "дългосрочни последици за демографията, особено в Западна Европа, където населението е застаряващо".

Във Великобритания и Уелс е отчетен спад от 13 процента при ражданията през януари 2021 г. в сравнение с януари 2018 и 2019 година. В Шотландия спадът е 14 на сто. Най-голям спад е отчетен в Литва и Румъния - съответно 28 и 23 процента. В Швеция, където нямаше локдаун, не е отчетен спад в ражданията.

Въпреки че след това е било отчетено увеличение на ражданията, март 2021 г. е единственият месец, през който те са били близо до предпандемичните нива.
БТА