Пожарите на остров Фрейзър принудиха властите да прекратят достъпа на туристи до средата на декември
Пожарите на остров Фрейзър принудиха властите да прекратят достъпа на туристи до средата на декември / iStock/Getty Images
Австралийският остров Фрейзър, включен в списъка с обекти на световното наследство на ЮНЕСКО, е затворен за туристи до 14 декември поради горските пожари, които бушуват там, пише вестник The Straits Times. Пожарите са започнали в края на октомври, като са тръгнали от лагерен огън. Към днешна дата около 40% от зелените площи на острова са унищожени.

На 30 ноември жегите там достигнаха 34° C, началникът на пожарната Джеймс Хейг отбеляза, че растителността на остров Фрейзър е много суха и силно запалима.

Според Службата за паркове и дива природа в Куинсланд пожарът се е разпрострял на 74 хиляди хектара. През последните дни огънят постепенно се приближава до населените места, така че властите забраниха на новите посетители да посещават популярни ваканционни дестинации и ограничи фериботните услуги.

Остров Фрейзър е най-големият пясъчен остров в света. Известен е и с голямата си популация на австралийското диво куче динго. Островът е включен в списъка на световното културно наследство заради тропическите си гори, сладководни дюнни езера и сложна система от пясъчни дюни, които се развиват и до днес.

Превод и редакция: DarikNews