Заподозреният за убийството на Политковская е издирван от 2001 г.
Заподозреният за убийството на Политковская е издирван от 2001 г. / netinfo

Предполагаемият убиец на руската журналистка Анна Политковская е обявен за международно издирване още през 2001 г. за извършени в Русия престъпления. Това заяви генералният прокурор на Русия Юрий Чайка, предаде Интерфакс, цитирана от БТА.

Чайка отбеляза, че Генералната прокуратура на Руската федерация няма данни в коя страна се укрива заподозреният.

Вчера висш руски следовател съобщи, че Русия е поискала от Белгия, Германия, Швейцария и Франция съдействие при разпитването на свидетели във връзка с убийството на Политковская. Александър Бастрикин, председател на комисията към руската прокуратура, разследваща убийството на Политковская, каза, че физическият й убиец се укрива в Западна Европа. Той дори допълни, че е известна страната, в която се намира извършителят Рустам Махмудов. Според радио "Ехото на Москва" Махмудов е в Белгия.

Наблюдателят на вестник "Новая газета" Анна Политковская, станала известна с критичните си публикации за действията на руските войски в Чечения, бе застреляна на 7 октомври 2006 г. във входа на блока си в Москва. През октомври 2007 г. руските следователи обявиха, че убийството е разкрито и че изцяло е установена връзката между изпълнителите и поръчителите.