Започва двудневно заседание на външните министри от ЕС
Започва двудневно заседание на външните министри от ЕС / DarikNews

В Брюксел започва двудневно заседание на външните министри от Европейския съюз в рамките на Съвета на общи въпроси и външни отношения на Съюза. Страната ни ще бъде представена от постоянния ни представител към европейските институции Бойко Коцев.

Наближава краят на шестмесечното чешко председателство и това определя първата важна тема, с която ще са занимават външните министри - подготовката на последното за първото полугодие заседание на Европейския съвет, срещата на държавните и правителствени ръководители от Съюза, която е насрочена  за 20 и 21 юни в Брюксел.

Друга по-важна тема в дневния  ред от работата на първите дипломати от 27-те е подготовката на срещата на високо равнище ЕС - Русия, която ще се състои по-късно този месец. Това заседание на Съвета по общи въпроси и външни отношения ще е "разширено" и някои въпроси ще бъдат обсъдени от външните министри заедно с министрите на отбраната. 

В такъв формат ще бъдат разисквани морската операция "Аталанта" на Европейския съюз срещу сомалийските пирати, развитието на обстановката в Босна и Херцеговина, европейските мироопазващи мисии в Демократична Република Конго и в Чад.