Започна разследване за изтичането на информация за Афганистан
Започна разследване за изтичането на информация за Афганистан / снимки: Reuters

Сухопътните сили на САЩ започнаха криминално разследване на публикуването в сайта Уикилийкс (Wikileaks) на над 90 000 засекретени военни документи за боевете в Афганистан, предаде Франс прес.

Разследването е възложено на Отдела за криминални разследвания на сухопътните войски, който вече е натоварен със случая на задържания през май 22-годишен редник Брадли Манинг, намиращ се в момента в американски военен затвор в Кувейт. Той е заподозрян, че е предал на Уикилийкс видеоматериал за операцията на американски хеликоптер от 2007 г., при която загинаха двама служители на агенция Ройтерс и още няколко души в Багдад.

Говорителят на Пентагона полковник Дейв Лапан обаче подчерта, че разследването "има по-широк обхват и не се съсредоточава върху едно-единствено лице".

Афганистанското правителство призова Запада да преразгледа политиката си към Пакистан и да престане да дава милиарди долари на страна, която "обучава терористи". В изтеклите военни документи се допуска вероятността пакистанското разузнаване да е помагало на бунтовниците в Афганистан. "За афганистанците е трудно да преглътнат факта, че една страна, която получава 11 милиарда долара в помощ на възстановяването и за силите си за сигурност същевременно обучава терористи", които извършват нападения в Афганистан, заяви съветникът по сигурността на президента Хамид Карзай Рангин Дадфар Спанта по адрес на Пакистан и получаваната от него военна и гражданска помощ.

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че изтеклите в медиите американски секретни военни документи за Афганистан не разкриват нищо ново, но оправдават решението му да преразгледа американската стратегия за Афганистан в края на миналата година, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Започна разследване за изтичането на информация за Афганистан
netinfo


В първата си реакция на разкриването на около 92 000 документа на Пентагона за войната в Афганистан, в които се говори за убити погрешка афганистански цивилни и за съглашателство между представители на пакистанското разузнаване и талибаните, Обама изрази безпокойство от изтичането, което "би могло да изложи на опасност хора или операции на място". Тези документи обаче не разкриват някакви проблеми, които досега да не са били споменавани в дебатите ни за Афганистан, увери президентът в кратко изказване пред журналисти в Белия дом.

Документите, които описват песимистична картина на ситуацията на място и обхващат периода 2004-2009 г., "говорят за същите трудности, които ме накараха да направя пълно преразглеждане на политиката ни (в Афганистан) миналата есен", отбеляза Обама, цитиран от БТА.

В началото на декември, след три месеца консултации, Обама обяви изпращането на допълнителни 30 000 войници в Афганистан и посочи юли 2011 г. като дата за началото на изтеглянето на американските войски.