Заплахи за санкции между Москва и Запада заради Украйна
Заплахи за санкции между Москва и Запада заради Украйна / снимка: БГНЕС

Френският министър на външните работи Лоран Фабиюс предупреди, че Европейският съюз може да наложи санкции на Русия още на извънредната си среща на върха за Украйна в четвъртък, ако дотогава няма деескалация на кризата.

Фабиюс обясни, че под деескалация има предвид Москва да се съгласи да бъде създадена международна контактна група като средство за успокояване на кризата. Евентуалните санкции може да включват забрана за пътуване, замразяване на активи и прекратяване на икономическите преговори с Русия, уточни той пред френска телевизия.

Все пак Фабиюс изрази надежда Западът и Руската федерация да започнат диалог за намиране на изход от украинската криза, пише БТА.

Междувременно световните агенции съобщиха, че руският парламент работи по проектозакон, който ще позволи конфискуването на имущество и финансови активи на европейски и американски компании, в случай че Западът наложи санкции на Русия заради Украйна.

По думите на председателя на конституционната комисия в горната камара на руския парламент Андрей Клишас, проектозаконът "ще даде възможности на президента и правителството за защитят руския суверенитет от заплахи". Според Клишас мерките отговарят на европейските стандарти.