Заместникът на Хайдер: Ще продължа неговата работа
Заместникът на Хайдер: Ще продължа неговата работа / снимка: БГНЕС

Австрийската партия Съюз за бъдещето на Австрия ще продължи сътрудничеството си с българската партия „Атака”, както и политическата посока, зададена от покойния и лидер Йорг Хайдер. Решението обяви новият лидер на партията и досегашен неин говорител и заместник-председател Щефан Пецнер. Той оглави партията в неделя, след като в петък нейният досегашен лидер Хайдер загина при автомобилна катастрофа.

Политическата дейност на Хайдер предизвикваше противоречиви оценки както в Австрия, така и на международната сцена. Той беше против имиграцията, но за членството на Турция в ЕС.

Ето какво каза Щефан Пецнер пред Дарик.

Йорг Хайдер имаше ясно изразени позиции. Не смятаме да променяме посоката на политиката, която той провеждаше. Ще ви дам няколко примера за основните посоки, които бяха важни да него. Говоря за позициите по отношение на чужденците, както и позициите срещу червената и черната партия в Австрия. Йорг Хайдер гледаше винаги напред в бъдещето. Сред най-ценните му качества бе това да намира решения и на най-трудните проблеми, дори и при екстремни ситуации. Така че, оттук нататък сред основните ни задачи ще бъде да намираме решения на всички проблеми на нашето време. В момента, например, сме фокусирани върху намиране на решения на проблемите, свързани със световната финансова криза, която засяга както целия свят, така и Европа и в частност – Австрия.

Ще продължите ли сътрудничеството си с българската партия „Атака”?

Поддържаме контакт с много партии, както в България, така и в Европа. Това е много важно за нас.

Цялото интервю с Йорг Хайдер четете тук