монолит Улуру
монолит Улуру / БГНЕС
Въведоха строга забрана за катерене на Улуру: Туристите няма да имат повече достъп до свещената скала от утре, съобщи Би Би Си. На Улуру се гледа като на свещено място от местните аборигенски племена Анангу.

Очаква се огромни тълпи да преодолеят австралийската Улуру утре, преди да влезе в сила забрана за изкачването.


Баща спаси сина си от атака на динго в Австралия (СНИМКИ/ВИДЕО)


Гигантският монолит - известен преди като Айърс Рок - ще бъде за постоянно забранен за туристи и посетители от събота.

Улуру е свещен за своите местни пазители, хората от Анангу, които отдавна призовават туристите да не се катерят.

Само 16% от посетителите се покачиха успешно през 2017 г. - когато беше обявена забраната - но през последните седмици имаше бум от желаещи да се покатерят за последно.

През 2017 г. бордът на Националния парк Улуру-Ката Тюта гласува единодушно да се прекрати изкачването заради духовното значение на обекта.
 


В основата на Улуру има няколко табели, които призовават туристите да не се катерят, но някои казаха, че "така или иначе ще го направят".

„Заради егото си искам да го изкача“, каза Памела, турист от Куинсланд.

Местните жители казаха, че туристите изхвърляли нелегално отпадъци и къмпингували наблизо.

От 50-те години на миналия век десетки хора са загинали на Улуру поради аварии, дехидратация и други топлинни събития. През 2018 г. японски турист загина при опит да се изкачи по една от най-стръмните части на скалата.

Улуру е висок 348 метра, а изкачването е стръмно и може да бъде хлъзгаво. Температурите в района могат да достигнат и 47 градуса през лятото
БГНЕС