И Меркел не одобрява блокирането на профила на Тръмп от социалните медии
И Меркел не одобрява блокирането на профила на Тръмп от социалните медии / БГНЕС
Германският канцлер Ангела Меркел смята заличаването на акаунта в Туитър на Доналд Тръмп за "проблемно" решение на компанията, предаде Асошиейтед прес. "Туитър" отстрани за постоянно Тръмп от своята микроблогова платформа в петък, като се позова на "риск от по-нататъшно подстрекаване към насилие" след щурмуването на Капитолия във Вашингтон от привърженици на досегашния президент.

Попитан за решението на Туитър, говорителят на Меркел Щефен Зайберт заяви, че операторите на платформи в социалните мрежи "носят голяма отговорност за това политическата комуникация да не бъде отровена от омраза, лъжи и подстрекаване към насилие".

Зайберт обаче заяви също, че свободата на изразяване е фундаментално право от "основно значение".

"Това фундаментално право може да бъде оспорено, но в съответствие със закона и в рамките, определени от законодателя, а не по решение на управителите на платформи в социалните медии", каза пред журналисти в Берлин говорителят и добави: "Погледнато от тази страна, канцлерът смята за проблемно, че акаунтите на американския президент са трайно блокирани".

Самият канцлер Ангела Меркел няма акаунт в Туитър, макар че Зайберт и много германски министри притежават такъв, отбелязва АП.

Източник: БТА