Във Венецуела ще разследват стари убийства
Във Венецуела ще разследват стари убийства / снимка: Reuters

Във Венецуела ще започнат разследвания на политически престъпления и убийства, извършени преди идването на власт на президента Уго Чавес през 1999 година, заяви неговият заместник Николас Мадуро.

Мащабните дела ще бъдат насочени към изясняване на истината за политическите убийства след 1958 година , когато в страната беше сложен край на военната диктатура и беше постигнато споразумение две десноцентристки партии да доминират на политическата сцена на страната - COPEI и Accion Democratica. Чавес и неговите привърженици отдавна се борят срещу "гранясалата буржоазия" в тези две партии и директно ги свързват с опозиционния лидер Енрике Каприлес, бивш депутат от СOPEI.

Мадуро не даде подробности за разследванията по време на речта си пред националната асамблея, но призова привържениците на левия президент Чавес да се съберат на 27 февруари на митинг в подкрепа на "комисията на истината". През последните няколко седмици вицепрезидентът засили атаките срещу Каприлес, когото обвини в заговор, отбелязва БГНЕС.

Чавес не е виждан "на живо", откакто пристигна в Куба на 10 декември за поредния кръг от лечение на тумор в областта на таза. Оттогава Мадуро се превърна в лицето на управлението в Каракас. На президентските избори, проведени през октомври 2012 година, Каприлес загуби от Чавес, но после беше преизбран за губернатор на щата Миранда през декември.

Повечето от политическите убийства са извършени през 60-те години на миналия век, когато правителството се бореше с левичарските групировки, припомня историчката Маргарита Майа.

В края на 2011 година националната асамблея на страната прие закон за "санкциониране на престъпленията, изчезванията, мъченията и други нарушения на човешките права, които са били извършени по политически причини" между 1958 и 1999 г.