Във Венецуела избират наследник за поста на Чавес на 14 април
Във Венецуела избират наследник за поста на Чавес на 14 април / снимка: Reuters

Избори за наследник на починалия президент на Венецуела Уго Чавес ще бъдат проведени на 14 април, заяви председателят на Централната избирателна комисия на страната Тибисаи Лусена.

Сега като приемник на Чавес неговите привърженици и армията приемат неговия заместник и и.д. президент Николас Мадуро. Такава беше волята на Чавес, станала достояние на народа, преди да замине за поредна операция от рак в Куба през декември 2012 г.

Обединената опозиция издига като свой кандидат за президентския пост губернаторът на щата Миранда Енрике Каприлес. Той беше съперник на Чавес при вота през октомври, допълва БГНЕС.

Според проучвания на общественото мнение преди предстоящите избори Мадуро се радва на сериозна преднина пред конкурента си.

В същото време вчера президентът на Боливия Ево Моралес заяви, че е „почти уверен”, че Уго Чавес е бил отровен. „Империята разполага с всевъзможни средства, за да планира действия по свалянето на правителства, лидери и социални движения, които работят против капитализма. Но когато не й се удава да постигне победа срещу тях, империята се заема със задачата да отнеме живота на един или друг лидер”, коментира Моралес.

По думите му Уго Чавес бил военен с добра физическа подготовка. Боливийският президент добавил, че също може да се подозира отравяне и при смъртта на палестинския лидер Ясер Арафат, както и на героя на борбата за освобождение на Латинска Америка Симон Боливар.