Вулкан избухна в Папуа-Нова Гвинея
Вулкан избухна в Папуа-Нова Гвинея / netinfo

Вулкан изригна тази сутрин на островната държава Папуа-Нова Гвинея в Тихия и изхвърли пепел на 18 километра в небето, предизвиквайки паника сред местните жители, които напуснаха домовете си, предаде Ройтерс.

Връх Тавурвур в околностите на град Рабаул изригна с взрив, който изпочупи прозорците по сградите в радиус до 12 километра и след това позатихна. Пепелта, паднала в град Кокопо на 20 километра от вулкана, е прекъснала електрозахранването и телефонните връзки.

Експертите очакват вулканичната дейност да отмине бързо, но върхът продължава да е забулен от газ и прах, което затруднява оценката на щетите. Разпространиха се слухове за изтекла лава от неизвестен досега отвор в кратера.

Властите в Рабаул съобщиха, че около 2000 души или 90 процента от жителите са напуснали града заради изригването.

Всички полети за летище Токуа през Рабаул са отменени.

През 1994 г. голямо изригване на Тавурвур и на още един връх до него разрушиха голяма част от Рабаул, който дотогава бе столица на провинция, покриха града и летището с пепел и принудиха властите да изградят новия регионален център Кокопо.

Папуа-Нова Гвинея е разположена на тихоокеанския "огнен пръстен", който предизвиква чести земетресения и вулканични изригвания.