/ БГНЕС
Сърбия винаги е зачитала териториалната цялост на Босна и Херцеговина. Това заяви в ексклузивно интервю за "Дневни аваз" президентът на Сърбия Александър Вучич по повод посещението си в БиХ.

„Разбира се, ние сме готови да помогнем на всекиго. Но хората от Република Сръбска (РС) търсят и очакват нашата помощ и подкрепа и ние ще им помогнем“, каза той. Вучич заяви, че Сърбия разглежда отношенията си с БиХ през рационална призма, "а не да говорим един срещу друг и да спорим и да се разделяме“.

Сръбският държавен глава сподели, че по време на визитата си са били обсъдени актуални икономически и политически теми, инициативата "Отворени Балкани", както и за ролята на Сърбия в региона.

Вучич: Ще има непредвидими последствия, ако нещо се случи на сърбите в Косово

Вучич коментира твърденията, че страната му често е споменавана като фактор за нестабилност в региона и е критикувана заради силната си подкрепа на лидера на РС Милорад Додик, който прилага противоконституционни решения в БиХ.

„Този начин на говорене внася проблеми за целия регион, а не моята подкрепа за някакви извънконституционни дейности в Босна и Херцеговина“, каза той.

Вучич заяви, че Сърбия и той лично подкрепят Дейтънското мирно споразумение, конституционния ред в съответствие с Дейтънското споразумение и правата, установени за трите съставни нации и две области. „Нито по-малко, нито повече, точка.“

„Отворени Балкани“ са бъдещето

Вучич каза, че силно подкрепя икономическото сътрудничество между двете страни и че „Отворени Балкани“ е бъдещето.

„Инициативата "Отворени Балкани" е бъдещето и всичко зависи от това колко умни хора ще имаме в региона, а не колко хора, които копнеят за конфликти, за да могат най-после да бъдат нещо, след като в мирно време не могат да бъдат нищо.“

Вучич отговори и на въпроса как гледа на последните санкции на САЩ срещу политически лидери от Босна и Херцеговина, включително Желка Цвянович, член на председателството на БиХ.

Няма да говоря подробно за това, но мога да ви кажа, че го разглеждаме много сериозно. Сега цялото ръководство на Република Сръбска и шефът на Агенцията за сигурност и информация в Сърбия са под санкции. Освен това под санкции са някои от лидерите на сърбите от Косово и де факто никой друг в региона“, каза той.

Според него, основната задача е да бъдат преодолени икономическите трудности и политическите пречки, които произтичат от това „и да видим как да сплотим редиците си и да си помогнем в тази ситуация“.
БГНЕС