Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви днес, че са започнали консултации за свикване на вот на недоверие, като по думите му имат подкрепата и на "Има такъв народ".

Той добави, че от БСП са им казали, че трябва да минат вътрешнопартийни процедури, след които ще им отговорят дали приемат да се включат във вота на недоверие или не. 

Причината за вота на недоверие е "цялостната политика на правителство в сектор енергетика и унищожаването на българската въглищна индустрия". Костадинов уточни, че са необходими минимум 48 подписа.

„Възраждане“ започва консултации за вот на недоверие на кабинета

Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков коментира случая, като заяви, че от "Възраждане" се опитват да политизират тези реални протести и да ги използват за изборите за местна власт, след като парламентът гласува решението за одобряване на постигнатото вчера споразумение между правителството, депутати, синдикати и протестиращите миньори и енергетици.

Петков заяви, че в този момент друга алтернатива на управлението на акад. Денков няма, а и той се справя много добре. 

Петков увери, че хората на протеста могат да имат доверие, че обещанията, които са били дадени, ще бъдат изпълнени, както от правителството, така и от партиите, които са гарантирали това споразумение.

Депутатът от ДПС Дилян Пеевски от своя страна заяви, че правителство е стабилно и няма никакви предпоставки да го няма. От думите му стана ясно, че това са "ПР трикове".

Делян Пеевски: Имаме стабилно правителство

По думите му енергийният министър ги е уверил, че не е казал това, което е излязло по медиите и 100% ще изпълни това споразумение.

Според председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова оттук нататък всички те имат ангажимент към споразумението с миньорите и енергетиците. Тя изрази надежда, че решението на НС е най-голямата гаранция за неговото изпълнение.

Относно евентуалното внасяне на вот на недоверие от страна на опозицията Десислава Атанасова заяви, че ГЕРБ ще подкрепи в този момент правителството.

Теменужка Петкова, бивш енергиен министър и настоящ член на Енергийна комисия от ГЕРБ, заяви, че точките от споразумението са защитими в Брюксел.

Припомняме, че министър-председателят акад. Николай Денков се срещна с представители на работодателските организации АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ. Правителството и бизнесът се съгласиха, че е полезно паралелно с бъдещата енергийна стратегия до 2030 г. да се подготви и индустриална стратегия на България, тъй като най-големият потребител на енергия са именно големите индустриални предприятия. 

Денков беше категоричен, че няма за какво да иска оставката на енергийния министър на този етап и посочи, че той е човекът, който трябва да свърши цялата работа в следващите няколко месеца.