Военна мисия на ЕС ще строи временни жилища в Хаити
Военна мисия на ЕС ще строи временни жилища в Хаити / снимка: Reuters

Европейският съюз ще изпрати войници в Хаити, които да помогнат за построяване на временни жилища за хората, останали без дом след земетресението през януари, съобщи външният министър на ЕС, Катрин Аштън, цитирана от ДПА.

"Днес ще обявя, че започва създаването на военна мисия на ЕС, която да осигури временни жилища в Хаити преди дъждовния сезон, който започва през март", заяви Катрин Аштън в кулоарите на провеждащата се в Брюксел среща на високо равнище на ЕС.

Изграждането на временни жилища е наистина неотложно. Остава и приоритетът за спасяване на човешки живот и оказване на помощ на хаитянския народ за справяне с това ужасно бедствие. Спешната фаза все още не е приключила, подчерта Аштън, цитирана от БТА.

Аштън бе критикувана в Европейския парламент, че не е заминала за Хаити веднага след земетресението, че е реагирала бавно. В отговор на отправените й критики тя отбеляза, че е разговаряла с хаитянския премиер Жан-Макс Белрив и е била помолена, от него и от ООН, да организира "европейски военен отговор" на кризата.

ЕС вече обеща 575 милиона долара краткосрочна и дългосрочна хуманитарна помощ за Хаити. Реши да изпрати и над 300 полицаи, които да помагат на мисията на ООН там.

Все още не ясно колко войници от ЕС ще бъдат изпратени в Хаити, посочва ДПА. Източник, близък до Аштън, който пожела да запази анонимност, заяви, че мисията скоро ще бъде одобрена от европейските правителства, но допълни, че оперативният план все още не е готов.