Виталий Кличко
Виталий Кличко / NOVA
Кметът на Киев Виталий Кличко заяви в публикувано днес интервю за германския в. "Билд", че в Европа трябва да се спусне желязна завеса и на руснаците да се забрани да влизат в Европейския съюз. Това искане напомня за мрачни времена от миналото и същевременно показва колко драматична е ситуацията между Русия и Запада, отбелязва изданието.

Кличко не иска повече да се примирява с това, че руснаците ходят на почивка в Европа, докато руските войници убиват в Украйна. "Желязната завеса трябва да се върне. Русия всеки ден показва, че е диктатура, а над 70 процента от руснаците подкрепят (руския президент Владимир) Путин", каза той.

Кличко предупреди за опасност от ядрена катастрофа, по-голяма от Чернобил и Фукушима

Кличко настоява не за стена, а за забрана за влизане на руснаци, които се наслаждават на ваканции в Европа, докато страната им води "кървава агресивна война" срещу Украйна. "Украинците умират, а руснаците се радват на живота в Европа! Трябва да има санкции, забрани за влизане, така че това вече да не е възможно", каза кметът на Киев.

Според него огромното мнозинство от руснаците, които идват на почивка в Европа, отхвърлят европейските ценности. "Тогава как е възможно те в същото време да се радват на европейската система?", заяви Кличко.

Държави като Полша, Латвия, Финландия и Дания вече настояват за спиране на визите за руски туристи. В края на август трябва да бъде взето решение на ниво ЕС. Властите в Естония стигнаха по-далеч, като едностранно забраниха издаването на визи на руснаци, без да чакат решението на ЕС. Германия обаче се противопоставя на подобен по-суров подход. По думите на правителствен говорител канцлерът Олаф Шолц "не подкрепя налагането на такава обща забрана", посочва "Билд".

Кличко изрази разочарование, че все още на страната му не са доставени достатъчно западни оръжия, особено от Германия. "Много съм разочарован. Не можем да спрем руснаците без повече оръжия. Получаваме оръжия, но не достатъчно. Това ще бъде достатъчно едва когато и последният руски войник напусне Украйна", каза кметът на Киев. "Ние защитаваме не само нашата страна и нашите семейства, ние защитаваме всеки човек в Европа. Не бива да забравяме, че в Украйна се води кървава агресивна война", заяви той.
БТА