Ветеран демократ кандидат за президентските избори в САЩ
Ветеран демократ кандидат за президентските избори в САЩ / netinfo

Сенаторът демократ от Кънектикът Крис Дод съобщи днес, че ще се състезава за номинацията на партията за предстоящите през 2008 г. президентски избори в Съединените щати. Дод ще подаде документи за съставяне на комитет за провеждане на кампанията му по-късно днес, предаде Асошиейтед прес.

Проблемите у дома и чужбина означават, че е време да напусна редиците на публиката и да се кача на сцената, отбеляза ветеранът, който от 26 години е член на горната камара на Конгреса. Зная какво трябва да бъде направено, подчерта той.

Сенаторът от Кънектикът поясни, че няма предвид само Ирак, и предупреди за огромни вътрешни проблеми. Възнамерявам да съсредоточа вниманието си върху въпроси като образованието, енергийната политика и здравеопазването, отбеляза той.

Дод се определи като неизвестна величина в лагера на демократите, доминиран от други двама сенатори - Хилари Клинтън и Барак Обама.

Нито бившата първата дама, нито Обама все още не е влязъл официално в надпреварата, отбелязва Асошиейтед прес. Няколко други демократи обаче вече обявиха кандидатурата си или се очаква да го направят скоро. Сред тях са бившият сенатор от Северна Каролина Джон Едуардс и сенаторът от Делауер Джо Байдън.

Крис Дод започва кариерата си във Вашингтон през 1974 г., когато е избран в Камарата на представителите, припомня агенцията. Баща му Томас Дод е служил два мандата в Сената, а самият той влиза в горната камара на Конгреса през 1980 г.

Дод има силни връзки с профсъюзите, пледира за данъчна отчетност на корпорациите и заема активна позиция по въпросите на образованието и други социални теми. Този месец той бе избран за председател на влиятелната сенатска комисия по банките,

жилищното строителство и проблемите на градовете. Освен това Дод е член на сенатската комисия по външните отношения.

Дод гласува в подкрепа на военната операция в Ирак през 2003 г. Впоследствие обаче той стана отявлен критик на войната. Сега сенаторът определя тогавашния си вот като грешка и заявява, че ще се противопостави на изпращането на допълнителни американски войници в тази страна.