/ БГНЕС
Мадуро и висши военни демонстрираха единство в тв предаване
Венецуелски съд издаде заповед за арест на опозиционния политик Леополдо Лопес, защото е нарушил съдебна заповед от 2017 г. да остане под домашен арест, предаде Ройтерс, като цитира съобщение от сайта на Върховния съд.

В сряда Лопес излезе от дома си в Каракас и се появи заедно с опозиционния водач Хуан Гуайдо на протест срещу президента Николас Мадуро. След това Лопес отиде в посолството на Испания в Каракас.

Във Венецуела са възможни кръвопролития, предупреди генерал

"Съдът реши да предаде на разузнавателната служба "Себин" заповед за арест на гражданина Леополдо Лопес", се казва в съобщението на Върховния съд.

По-рано днес пък венецуелският президент Николас Мадуро и ключови военни лидери демонстрираха единство в телевизионно предаване, желаейки да опровергаят твърденията на САЩ и местната опозиция, че висшето командване на въоръжените сили е готово да се обърне срещу него.

В телевизионното обръщение, пуснато първо по социалните медии рано тази сутрин, Мадуро бе заобиколен от военния министър Владимир Падрино и шефа на военните операции Ремигио Себалос. Само два дни, след като опозиционният лидер Хуан Гуайдо призова военните да го подкрепят и да свалят Мадуро, президентът каза, че въоръжените сили са "обединени, сплотени и подчинени на конституционния си мандат".

Президентът на Венецуела получил уверение от военните командири, че ще му останат верни


"Не се опитвайте да ни подкупите с нечестни предложения, сякаш ние нямаме достойнство, - каза Падрино на свой ред, седейки рамо до рамо с Мадуро. - Тези, които се поддадоха и продадоха душите си, вече не са войници, те не могат да бъдат с нас."

Много венецуелци откликнаха на призив на Гуайдо да излязат по улиците в сряда и да принудят Мадуро да се оттегли от властта. Но почти нямаше признаци за промяна в кризата, която все повече се превръща в политически задънена улица, отбелязва Ройтерс.

Хуан Гуайдо обяви, че е започнал последният етап от плана за сваляне на Мадуро

Представители на американското правителство казаха, че висшето военно командване води преговори с Върховния съд и с представители на Гуайдо за оттеглянето на Мадуро, което да включва гаранции, че членовете на въоръжените сили ще запазят службите си при преходно правителство. Според американския емисар за Венецуела Елиът Ейбрамс Мадуро няма доверие на висшите военни лидери.

Близо 30 ранени в сблъсъците в Каракас (ВИДЕО)

Призивите на Гуайдо доведоха до два дни масови улични протести,
със стотици ранени и арестувани и с четирима загинали при опитите на силите за сигурност да потушат протестите, казаха правозащитни групи.
БТА