Великобритания призова Иран да спре да оказва военна подкрепа на Сирия
Великобритания призова Иран да спре да оказва военна подкрепа на Сирия / снимка: Guliver/Getty Images

Великобритания призова Иран да спре да оказва военна помощ на сирийското правителство на Башар Асад и вместо това да поддържа усилията за постигане на мир в Сирия, предаде Ройтерс. В реч в британския парламент британският външен министър Уилям Хейг заяви, че участието на Иран във всяко бъдещо мирно споразумение ще е изключително важно и че Иран трябва да преосмисли политиката си към Сирия.

„Искаме Иран да спре да подкрепя бруталността на режима на Асад”, каза Хейг и цитира доклад, според който 11 000 затворници са били системно изтезавани и убивани. Хейг разговаря по телефона с иранския външен министър Джавад Зариф, на когото е казал, че съставянето на преходно правителство чрез взаимно съгласие е начинът да се сложи край на конфликта в Сирия и че Лондон продължава да има готовност да работи с Техеран на тази основа в бъдеще.

Хейг заяви пред депутатите, че генералният секретар на ООН Бан Ки-мун е бил прав да оттегли поканата към Иран за участие на започващата утре в Швейцария мирна конференция за Сирия заради отказа на Техеран да обяви подкрепата си за такова преходно правителство.

„Ние нямахме принципно възражение на участието на Иран, но искахме да видим по-ясен и конструктивен публичен ангажимент от Иран за целите на конференцията „Женева-2”, посочи Хейг.

В телефонния си разговор външните министри на Великобритания и Иран също така са се договорили постепенно да подобрят двустранните дипломатически отношения и освен Сирия са обсъдили и изпълнението на ангажиментите на Иран към страните от групата 5+1 по споразумението за замразяването на ядрената програма на Техеран, предаде ИТАР-ТАСС.

През последните две години Великобритания и Иран фактически не са поддържали дипломатически контакти. Лондон закри посолството си в Техеран и отзова всичките си сътрудници през ноември 2011 г., след като посолството бе нападнато от ирански студенти, протестиращи срещу въвеждането на нови британски санкции срещу Иран, допълва БТА. Почти веднага след това Иран предприе аналогични мерки.