Великобритания осъди бивш евродепутат за финансови измами
Великобритания осъди бивш евродепутат за финансови измами / снимкa: БГНЕС

Бивш британски евродепутат, обвинен за финансови злоупотреби, беше осъден днес на две години затвор, предаде Ройтерс.

"Тази измама е била толкова нагла, че не си помислям нито за миг, че ви е било попречено да разберете системата или че трябва да разглеждаме измамата като попадаща в някаква сива област, която вие може да не сте схващали напълно", каза съдията при произнасянето на присъдата срещу Том Уайз.

Уайз, на 61 години, е бивш евродепутат от крайнодясната Партия за независимост на Обединеното кралство (ПНОК). В продължение на година той ощетил данъкоплатците с близо 40 000 британски лири, които внесъл в своя тайна банкова сметка.

Той заблуждавал властите, че използва по предназначение отпусканите му всеки месец 3000 лири за секретарска помощ, но всъщност плащал на своята сътрудничка само по 500 лири месечно, а останалите пари запазвал за себе си. Придобитите по този начин средства похарчил за кола, скъпи вина и за погасяване на дълговете си, пише БТА. След скандала Уайз беше изгонен от ПНОК.

Освен че беше осъден на две години затвор, бившият евродепутат ще трябва да плати разноските по делото, които са 30 000 лири, отбеляза Ройтерс.