/ iStock/Getty Images
Министърът на правосъдието на Полша Збигнев Жобро остро разкритикува становището на Венецианската комисия за подготвяния полски закон за наказване на съдиите, подлагащи на съмнение съдебните реформи на правителството, предаде ДПА.

В публикуваното днес становище на експертния орган към Съвета на Европа се казва, че новият закон накърнява независимостта на съдебната система в Полша. Законът сериозно ще ограничи свободата на словото и на събранията на съдиите и ще ги постави в "невероятната ситуация" да се излагат на опасност от дисциплинарно преследване заради решения, които взимат в съответствие с правните норми на ЕС, се казва в становището на Венецианската комисия.

Полша на ръба в ЕС заради законопроект

В документа се заключава, че на практика полски съдилища няма да могат да проучват дали други съдебни инстанции в страната са "независими и безпристрастни", както изискват правилата в ЕС. Венецианската комисия препоръчва въпросният закон да не бъде одобряван.

На пресконференция днес правосъдният министър на Полша Жобро нарече мнението на Венецианската комисия "пародия", пример за "неоколониално мислене" и каза, че то разделя държавите на стари демокрации и нови демокрации с по-малко права. В частност той каза, че комисията отнема на поляците възможността да влияят върху назначенията в съдебната система чрез своите демократично избрани представители в законодателната и изпълнителната власт.

Доналд Туск призовава поляците да протестират срещу съдебните реформи

По думите му така е в много страни от ЕС, включително в Германия. "Те могат да го правят, но на нас, поляците, не ни е позволено", каза Жобро и добави, че Полша никога няма да приеме "такъв непочтителен тон".

Въпросният законопроект вече бе одобрен от долната камара на парламента - Сейма, в която мнозинство има консервативната партия "Право и справедливост". Очаква се тази седмица законопроектът да бъде подложен на гласуване в Сената, чието ръководство е поискало мнението на Венецианската комисия. Ако горната камара, в която мнозинство има опозицията, отхвърли законопроекта, той ще бъда върнат в Сейма за окончателно решение.

Законопроектът предизвика възмущението на полски юристи и улични протести в цяла Полша.
БТА